23 mei De ware opbrengst van zonnepanelen
De ware opbrengst van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet alleen trendy op daken, maar een slimme investering in de toekomst van onze energievoorziening. Sinds Februari zijn ze bij ons geplaatst, maar zijn wij niet te laat? Bij iedereen levert het veel vragen op, dus ik ga er stap voor stap voor jullie op in. De meest gestelde vragen die vooral gesteld worden zijn: wat leveren ze nu echt op? Het stroomnet zit toch vol?
In samenwerking met Charge-Up ben ik dieper op deze vragen ingegaan en gaan we deze vragen voor jullie beantwoorden middels deze blog.
Wat leveren ze nu echt op?
Sinds februari zijn bij ons zonnepanelen geplaatst. Onze aansluiting zou via Liander geregeld worden en zou op 3-fasen aangesloten worden. Jammer genoeg kregen wij te horen dat, omdat wij in een ‘buitengebied’ wonen, die 3-fasen niet aangesloten konden worden op korte termijn. Ze gaven aan dat dit ongeveer 12 maanden gaat duren. Wij waren bang dat wij nu een jaar lang niks aan de zonnepanelen zouden hebben. Gelukkig kwam Charge-Up met een goede oplossing voor ons om dit te overbruggen.
Charge-Up heeft uitgelegd dat wij de aansluiting ook op 1 fase kunnen hebben. Wij hebben 18 zonnepanelen en een piekvermogen van 8,1 KWP. Dit wordt normaliter aangesloten op 3 fasen voor volledig vermogen.
Normaal verdeel je dit over die 3 fasen, maar dat kan nu niet. Dit betekent dat wij nu op 50% minder vermogen draaien op 1 fase. Hoewel 50% minder aansluitvermogen nogal drastisch klinkt, werkt het in de praktijk niet zo. Dit komt doordat de maximale opbrengst van het piekvermogen niet de gehele dag actief is. In ons geval betekent dit maar 15% minder opbrengst.
Rendement van zonnepanelen
Het is natuurlijk heel fijn om te weten hoe zonnepanelen werken. In mijn voorgaande blog lees je daar alles over ‘ontdek de voordelen van zonnepanelen‘.
Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van hoeveel elektriciteit ze kunnen produceren in verhouding tot de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen. Zonnepanelen presteren het beste waar veel zonlicht is. Wij hebben een grote perenboom voor onze zonnepanelen staan. Die willen we niet kwijt, maar zorgt wel echt voor schaduw voor de panelen. Nu zou je denken dat dat heel ongunstig is. Maar met het SolarEdge PV systeem dat wij op ons dak hebben liggen, produceert elk paneel maximale energie om verlies te voorkomen. En omdat de panelen een groot deel van de dag zonlicht ontvangen, is het wel zo dat ze voldoende energie opwekken, zelfs als er delen van de panelen in de schaduw vallen.
Wij hebben gekozen voor optimizers om de impact van schaduw van bijvoorbeeld bomen te minimaliseren. Elk paneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd om de algehele opbrengst te maximaliseren, zelfs bij gedeeltelijke schaduw. Zo is het rendement toch nog heel goed.
Zorgen over de belasting van het stroomnet
Een veelvoorkomende vraag onder de mensen die overwegen om zonnepanelen te installeren, is de vraag of het elektriciteitsnet de extra belasting aankan?
Hoewel dit een legitieme zorg is, is het belangrijk om te begrijpen dat netbeheerders zoals Liander werken aan het upgraden en moderniseren van het elektriciteitsnet om aan de toenemende vraag te voldoen. Desondanks kunnen er in sommige gebieden uitdagingen zijn.
In ons geval werden we geconfronteerd met de beperkingen van ons elektriciteitsnet, aangezien ons ‘buitengebied’ niet onmiddellijk kon worden aangesloten op een 3-fase aansluiting vanwege de bestaande infrastructuur. Dit resulteerde in een vertraging in de volledige benutting van onze zonnepanelen, omdat ons vermogen tijdelijk op slechts één fase werd aangesloten.
Hoewel dergelijke uitdagingen zich kunnen voordoen, is het belangrijk om te benadrukken dat er oplossingen beschikbaar zijn, zoals het gebruik van optimizers om de prestaties van zonnepanelen te maximaliseren, of zelfs het verkennen van alternatieve energieopslagoplossingen zoals thuisbatterijen.
Wij denken ook na over een thuisbatterij, hierover ga ik in een volgende blog dieper op in.
Conclusie, de ware opbrengst van zonnepanelen
Dus, wat leveren zonnepanelen nu echt op? Ze bieden niet alleen schone, hernieuwbare energie, maar ook aanzienlijke besparingen op de energierekening en financiële voordelen op lange termijn. Door slim te zijn met installatie en gebruik te maken van hoogwaardige componenten, kunnen we nog meer zonlicht omzetten in bruikbare elektriciteit en zo bijdragen aan een schonere en groenere wereld!
Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om de voordelen van tapijttegels te ontdekken en toe te passen in je eigen ruimte. Ben je bovendien op zoek naar meer interieurinspiratie?
Lees mijn laatste blog:
4 handige tips voor het kiezen van de juiste gordijnen
Geen reactie's