De Monstera deliciosa! - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
5681
post-template-default,single,single-post,postid-5681,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

De Monstera deliciosa!

De Monstera deliciosa!

De Monstera deliciosa!

Ik hoor jullie al denken…weer een blog over die Monstera deliciosa! Ik weet het, ik weet het, maar voor mijn allereerste gastblog ever vind ik het wel fijn om te schrijven over een plant die 1 van mijn favorieten is. (Aha, vandaar mijn naam dus!😉) en heel toevallig is deze groene vriend ook een favoriet van Jellina!

Ik zal mezelf eerst even voorstellen, mijn naam is Joanike en onder de naam Mevrouw Monstera schrijf ik over al m’n plantenavonturen op m’n blog. Op Instagram kan je me ook vinden en regelmatig post ik hier foto’s van ons groene interieur. Ik ben getrouwd en ben trotse mama van 3 kids, je begrijpt…het is dus best af en toe een ding om fatsoenlijke, instagrammable foto’s te schieten!😅 Ben dus dol op m’n groene vriendjes, sinds kort heb ik ook het stekken ontdekt en vind het ook heerlijk om creatief bezig te zijn.

Bladeren vol met gaten en inkepingen

Nou, als er dus een plant is waar je een instant urban jungle gevoel bij krijgt, dan is het wel de Monstera deliciosa! De bladeren vol met gaten en inkepingen zijn sowieso opvallend. Daarom wordt hij ook wel Gatenplant genoemd. Deze gaten heeft hij niet voor niets! In de Zuid Amerikaanse jungle kruipen ze tot wel 20 meter hoog tegen bomen op. Om te zorgen dat de onderste bladeren ook wat licht krijgt maakt hij dus gaten. Mooi hoe de natuur hier over na heeft gedacht!

De Monstera deliciosa!

Een kruipende klimplant

De Monstera is dus een kruipende klimplant dat in de natuur op bomen groeit. Het is van zichzelf best een slapjanus en laat dan zijn bladeren op de grond hangen. Je kunt hem dan een handje helpen door hem tegen een mosstok op te binden. Tip: houd de mosstok vochtig, de wortels kunnen zich dan beter vasthechten! Ook opvallend aan deze groene vriend zijn die luchtwortels, knip deze nooit af, hij heeft ze hard nodig om voedingsstoffen en vocht binnen te halen. Om de plant extra voeding en steun te geven, kun je de luchtwortels ook eventueel bij de plant in de grond stoppen.

De Monstera deliciosa!

Zoveel soorten

Van de Monstera zijn wel 22 soorten, je hebt bijvoorbeeld ook de Monstera adansonii. Deze soort heeft ongeveer de helft kleinere bladeren, maar wel weer meer gaten en in een pot blijven de blaadjes zeker aan de kleine kant. Hij is daarom perfect als hangplant en zal heel snel lange takken krijgen die mooi naar beneden hangen. De Monstera obliqua kennen jullie ook vast wel, deze plant heeft geen inkepingen aan de zijkant, maar na een tijdje krijgt hij meerdere gaten in het blad.

De Monstera deliciosa!

Monstera variegata

En dan heb je ook nog de bijzondere Monstera variegata met zijn bonte bladeren. Variegata betekent dan ook bont, gevlekt of gevarieerd. Deze soort is heel populair en moeilijk om aan te komen!

Monstera variegata(Monstera variegata Picture: Plantje.nl)

De verzorging

De Monstera deliciosa is best een makkelijke plant om te verzorgen, zelfs als je niet zulke hele groene vingers hebt. Zet hem op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Onze Monstera heeft wel ochtendzon, als deze erg fel is schuif ik gewoon even het gordijn ervoor.😉 Houd de grond licht vochtig, te nat is echt funest, dan gaan de wortels rotten. Je kan het zien als hij bruine bladeren krijgt. Bruine bladeren mag je gewoon weg knippen. Worden de bladeren geel? Dan staat hij te licht. En als hij gele puntjes heeft dan geef je hem of te weinig of te veel water.

Monstera deliciosa, gatenplant, mevrouw monstera, plantstyling, plantinspiratie, kamerplanten, urban jungle

Het voeden met regenwater is heel goed

Wil je het echt goed doen, dan geef je hem regenwater, dit is voedzamer. In de droge wintermaanden vind hij het ook heerlijk om besproeid te worden met de plantenspuit, hij is immers van nature de hoge luchtvochtigheid van de jungle gewend! In de herfst en winter hoef je geen mest of plantenvoeding te geven, hij houd dan een winterslaapje. Je zult merken dat er dan ook weinig bladeren aan groeien. Zijn de bladeren een beetje stoffig? Neem ze voorzichtig af met lauw water, wordt hij blij van! Als je het water geven wat lastig vind is het misschien handig om een plantenapp op je foon te zetten. Je krijgt een seintje wanneer het weer tijd is, handig!

Monstera deliciosa, gatenplant, mevrouw monstera, plantstyling, plantinspiratie, kamerplanten, urban jungle

Ga jij hem stekken?

De Monstera is niet moeilijk om te stekken. Leuk om te proberen! Ga op zoek naar een punt waar twee stengels samenkomen en waaronder een luchtwortel groeit. Snijd met een scherp mesje de plant af op de plek waar de twee stengels weer één worden. Zet de stek in een vaasje met water en wacht tot er kleine witte wortels uit groeien. Dit is het begin van een nieuwe Monstera, eentje van eigen kweek nog wel! Na een aantal weken, als er genoeg wortels aanzitten, kun je hem planten in universele potgrond.

Leuke weetjes

-In het wild groeien er aan de Monstera deliciosa vruchten! Deze vrucht smaakt naar aardbeien, passievrucht, mango en ananas tegelijk, klinkt heel delicious, vandaar de naam Monstera deliciosa.

-Monstera is Latijns en betekent vreemd, dus niks met monsters of zo…😅

-De luchtwortels van bijvoorbeeld de klimop beschadigen vaak het oppervlak waar ze op groeien. Gelukkig doen de luchtwortels van de Monstera niet zulke gekke dingen, dus ze beschadigen niet je interieur!

-Heb je kinderen of huisdieren? Hou de Monstera dan op afstand, want hij is helaas wel giftig. 😏

In Mexico weven ze manden van de luchtwortels! Leuk!

Nou, als je dit allemaal gelezen hebt mag je jezelf wel een Monstera expert noemen! Ik hoop dat jullie het allemaal interessant vonden! Wil je meer blogs van mij lezen, kijk dan even hier ➡ www.mevrouwmonstera.nl. En wil je graag die urban jungle van ons zien, kijk dan eens op Instagram.

Wie weet zie ik je daar!

Groene groetjes Joanike 😉

 

Meer inspiratie over de Monstera en het stekken hiervan lees je in de blog van Lindi Melse,  Monstera kamerplant stekken!

 

7 Reactie's

Geef een reactie