Een goede nachtrust - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
9172
post-template-default,single,single-post,postid-9172,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust! Je dag goed beginnen, je uitgeslapen voelen en weer vol energie zitten heeft alles te maken met je nachtrust. De gemiddelde Nederlander slaapt zo’n 7 uur en 20 minuten per nacht. Maar wat als je nachtrust helemaal niet is wat het zijn moet? Ik denk dat we die periodes allemaal wel hebben. Gelukkig zijn er een heleboel tips voor een goede nachtrust! 

Een goede nachtrust

Slaapfasen

Als je slaapt doorloop je vijf verschillende slaapfasen. Fase 1 is de inslaapfase. In deze fase zit je tussen wakker en in slaap vallen. Je ogen vallen dicht en je hersenactiviteit neemt af. Dit duurt een aantal minuten. Fase 2 is de lichte slaap. Je slaapt al wel maar nog niet diep. Je wordt niet meer van elk geluidje wakker, maar als je wel wakker wordt heb je niet het gevoel dat je al geslapen hebt. In fase 3 ga je over naar een diepe slaap. Je ademhaling wordt regelmatig, je hartritme daalt en je spieren ontspannen. De vierde fase is de diepe slaap en de laatste fase is de REM-slaap. Je lichaam is dan volledig in rust, maar je brein draait op volle toeren. Je verwerkt dan gegevens en sommige worden opgeslagen in ons geheugen. Wist je dat je deze slaapcyclus 4 of 5 keer doorloopt in een nacht?  

Je slaapkamer

Je slaapkamer werkt zeker mee aan een goede nachtrust. Sommige mensen kunnen overal (goed) slapen, anderen zweren bij hun eigen bed. Je kamer goed donker maken helpt om goed in slaap te vallen. Zodra het donker wordt produceert je lichaam het hormoon melatonine. Dat is dus ook de reden waarom je in de winter vaak sneller moe bent. Ook de temperatuur in de slaapkamer is erg belangrijk. De beste temperatuur is rond de 18 graden. Kortom, als het te warm of te koud hebt kan dit je slaap beïnvloeden. Zorg voor voldoende ventilatie in de kamer en hou het lekker fris en schoon. Of je lekker kunt slapen is erg afhankelijk van een fijn bed. Het hebben van een goed matras en fijn beddengoed is heel belangrijk. Kijk voor producten die bij jou passen!  

Een goede nachtrust

Slapen kun je leren 

Ons drukke leven overdag kan ervoor zorgen dat we niet goed slapen ’s nachts. Na een hele dag werken ’s avonds voor het slapen gaan nog sporten of als je in bed ligt nog een uurtje door je telefoon scrollen zorgt ervoor dat je lichaam en geest nog te druk is om te slapen. Vermijd 1 uur voor je gaat slapen al het blauwe licht van je smartphone en iPad. Actief zijn door te sporten of wandelen kan prima ’s avonds, maar niet in de uren voor je gaat slapen. Wat helpt ons om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen? Er staat ontzettend veel informatie met de bijbehorende tips in het door Klingel ontworpen E-book slaap wel. Hierin kun je leren hoe jij de dag fit kunt beginnen en ’s nachts zo gezond mogelijk kunt slapen.  

Op naar een goede nachtrust! 

Liefs Jellina

Geen reactie's

Geef een reactie