08 feb Geen klushuis of toch wel?
Geen klushuis of toch wel?
Geen klushuis of toch wel? Een huis verbouwen om thuis te komen, Ellis en Tom laten zien hoe hun deze droom werkelijkheid maken, lees je mee?
Hoi! Mijn naam is Ellis (27) en ik ben sinds november 2020 actief op Instagram met het account @project.thuiskomen, een echte nieuwkomer dus. Op dit account laat ik onze woning zien die wij van september 2019 tot en met maart 2020 verbouwd hebben. Mijn vriend Tom is een echte klusser, al jaren vind ik hem iedere zaterdag in de schuur waar hij dingen zelf maakt. Hij heeft bouwkunde gestudeerd en weet veel van materialen en constructie, enorm handig! Ikzelf ben gek op styling, iets waar ik het afgelopen jaar pas achter ben gekomen toen ik voor het eerst een heel huis mocht inrichten. Omdat we allebei uit een eigen woning kwamen, voelde beide woningen niet als een thuis voor ons samen. Dit was dan ook het ultieme doel van ons nieuwe project: om thuis te komen.
Van twee maanden naar een half jaar
In september 2019 kochten we samen ons eerste huis. Tom had zijn vorige huis helemaal verbouwd, maar ik zag dat toch nog niet helemaal zitten. In eerste instantie wilde ik dus ook liever geen kluswoning, want je moet het toch kunnen handelen dat er maandenlang OVERAL stof zit. We kochten een jaren 60 woning die in eerste instantie een mooie middenweg was, geen enorme kluswoning, maar ook geen huis wat tot in de puntjes af was. Een mooi compromis toch? Inmiddels kan ik zeggen dat we zeker een kluswoning hebben gekocht, want we rolden van het een in het ander.
Geen klushuis of toch wel?
De badkamer en keuken stonden bovenaan het prioriteitenlijstje om aan te pakken. De keuken was een flink project. Het hele plafond ging eruit en we wilden tot in de nok kunnen kijken met het originele houten geraamte. Maar waarom als we de keuken aanpakten, maakten we niet ook gelijk een aanbouw? Dit huis miste ten slotte wel een bijkeuken waar de wasmachine en droger konden staan… Zogezegd, zo gedaan. De aanbouw kwam er ook.
De originele badkamer was erg klein, dus bouwden we een slaapkamer om tot badkamer. Maar waarom als we de badkamer toch helemaal opnieuw zouden opbouwen, haalden we niet gelijk de muur eruit en maakten we een inloopkast in onze slaapkamer? Je ziet hem al aankomen… Alle badkamermuren werden gesloopt. Om een lang verhaal kort te maken duurde onze verbouwing geen twee maanden, maar al snel een half jaar. En ondanks dat ik de verbouwing stiekem nog steeds wel een moeilijke periode vond, ben ik ontzettend blij dat we doorgepakt hebben. Uiteindelijk ben je heel trots op wat je zelf allemaal hebt neergezet na maanden bikkelen.
Een gezamenlijke stijl
Toen het klussen eenmaal klaar was, kwam de grote uitdaging voor mij. Vanuit twee huizen verhuizen betekende twee inboedels en dus ook twee verschillende stijlen. Dit was lastig te combineren. We hadden allebei meubels die al jaren oud waren en na Tom even lief aangekeken te hebben, maakten we een gedeelte van het budget vrij voor nieuwe meubels en styling. Het voelde wel een beetje als VT wonen, waarbij we allebei eigen moodboards hebben gemaakt om er zo achter te komen welke stijl we nou echt mooi vonden. Als ik onze stijl zou moeten omschrijven is dat industrieel met natuurlijke elementen. Echt een combinatie van ons beiden.
Tom houdt van industrieel en ik ben gek op natuurlijke producten. Ik heb veel van mijn inspiratie gehaald uit de reizen die ik heb gemaakt voor mijn werk en privé. Zo vond ik op Bali heel veel winkeltjes met rotan producten en daar werd ik helemaal verliefd op. Voor de kiezelsteentjes muur uit de badkamer ben ik geïnspireerd door een hotel in Lombok. Ook kan ik uren op Pinterest doorbrengen voor wooninspiratie.
De muren in de hele woning gaf ik het kleurtje “Gentle Grey” van Flexa. Ik vind het zelf erg sfeervol om een kleur te kiezen die net iets afwijkt van wit. Daarnaast hebben we veel hout, betonstuc en zwart gebruikt. De keuken is zelfs helemaal van echt hout, van fineer. De plank in de badkamer is een oude treinwagon geweest die we via vrienden hebben gekocht. Ook hebben we alle deuren en kozijnen zwart geschilderd, daar krijg je gelijk zo’n andere uitstraling van!
Tips voor verbouwen
Als ik terugkijk naar onze verbouwing hebben we zeker een paar dingen geleerd die ik als tip mee zou kunnen geven aan anderen die het nog tegemoet gaan. Allereerst is voorbereiding en planning heel belangrijk. Wij waren al ruim van tevoren begonnen met intekenen van ruimtes, het maken van moodboards en het bellen van bedrijven waar we hulp voor nodig hadden, zoals een tegelzetter. Vakmensen zijn tegenwoordig snel volgeboekt en om teleurstelling en vertraging te voorkomen, moet je op tijd aan de bel trekken.
Wij konden de hele verbouwing direct achter elkaar uitvoeren, omdat we gezegend zijn met veel bouwkennis in onze familie. Wel is het heel belangrijk om een goede financiële planning te hebben. Waar wil je geld aan uitgeven en waar niet? Wij vonden het bijvoorbeeld belangrijk om kwalitatief goede kranen te nemen in de badkamer, die uit de muur komen, omdat we die veel gebruiken en de sfeer wilden uitstralen die we hadden van tevoren hadden bedacht. Ook hebben we de deuren van de bijkeukenkasten laten spuiten, omdat we wisten dat zelf schilderen niet hetzelfde resultaat zou opleveren. Bereken per ruimte wat je wil uitgeven en waar je eventueel bereid bent om concessies te doen.
Mijn laatste tip is: wees niet bang om te proberen! Ik ben er zo bijvoorbeeld achter gekomen dat ik niet graag met (felle) kleuren werk. Ik was het van overtuigd dat onze slaapkamer een kleurtje op de muur zou krijgen. Na het proberen van bijna 5 kleuren (inclusief knalrood en knalgeel) en dus ook 5 keer sauzen, kwam ik erachter dat ik het toch niet mooi vond. Conclusie? Ik heb alles weer gewoon in Gentle Grey geverfd en een ander idee bedacht met hout. Soms moet je gewoon eens iets proberen om te kijken wat je ervan vindt!
Nog lang niet klaar
Toch zijn we na zes maanden klussen zeker nog niet klaar! Dit voorjaar willen we een dakkapel op de zolderverdieping laten zetten, omdat het vergroten van de badkamer een slaapkamer heeft gekost. Het huis heeft nu twee slaapkamers en wij zouden het fijn vinden om voor de toekomst extra slaapkamers te creëren. Dit is gelijk een hele onderneming, want daarbij gaat het hele dak eraf en laten we het asbest, wat nog in het dak zit, verwijderen. Ook de buitenkant van het huis is aan een opknapbeurt toe. Zo willen we het huis ooit wit schilderen en moet de gevelbeplating vervangen worden. Ondertussen is Tom hard bezig om zelf een zwarte stalen deur te lassen die tussen de bijkeuken en de keuken komt. Oftewel: nog genoeg op het dromenlijstje.
Geen klushuis of toch wel?
Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren met deze blog, geen klushuis of toch wel? Ik zal jullie op mijn account @project.thuiskomen de komende jaren op de hoogte houden van alle mooie projecten die we nog gaan oppakken en heel veel DIY-tips geven!
Liefs Ellis
Bram van Zoggel
Geplaatst op 09:04h, 08 septemberZiet er allemaal heel leuk uit kan zeggen dat je idd wel gevoel hebt hievoor. Aar ik heel nieuwschierig naar ben is de visgraat vloer in de badkamer. Ben bezig met een nieuwbouw huis en bijna bij de badkamer maar kan deze vloer nergens vinden. Hoop dat je me kan helpen.
Maureen
Geplaatst op 23:20h, 08 februariSuper leuk stuk Ellis.