23 jul Welke kamer in huis is voor je kind
Welke kamer in huis is voor je kind
Welke kamer in huis is voor je kind. Deze vraag stel je jezelf al voor de geboorte van je eerste kind 😉 En deze vraag komt om de paar jaar terug. Als er nog een kindje komt, je kind naar de basisschool gaat of naar de middelbare. Je gaat verhuizen of verbouwen.
In mijn werk als Tiener- en kinderkamerspecialist voor gevoelige en hoogsensitieve kinderen, zie ik vaak dat ouders kiezen voor een grote kamer. Beweegredenen zijn dat het kind dan lekker de ruimte heeft om te spelen of om andere dingen te doen. Maar heeft een kind ook een grote kamer nodig?
Een kind heeft geen grote kamer nodig
Dat een kind een grote kamer nodig heeft, is een misverstand. Wat een kind nodig heeft, is een kamer die rust en geborgenheid geeft. Het is misschien even schakelen, in een kleine(re) kamer voelt je kind dat eerder dan in een grote(re) kamer. Een fijn eigen plekje is dus belangrijker dan de oppervlakte.
Neem je kind als uitgangspunt en niet de oppervlakte van de ruimte
Hoe kom je erachter welke kamer in huis het beste is voor je kind? Door dit aan je kind te vragen. Loop en rondje door je huis en ga in de kamers staan. Vraag aan je kind hoe de kamer voelt. De volgende vraag die je kan stellen is of je kind er wil slapen. Dit kan zeker al vanaf een jaar of 4. Kinderen zijn heel intuïtief en geven vanuit gevoel altijd het juiste antwoord.
De oudste krijgt de grootste kamer
De oudste hoeft niet de grootste kamer in huis. Dat de oudste de grootste kamer in huis heeft, lijkt bijna logisch. Is dat ook zo? Ook dit is geen regel. Vooral belangrijk is, wie is je kind en waar heeft het behoefte aan.
Check waar je kind behoeft aan heeft
Welke kamer in huis voor je kind is, is dus afhankelijk van wie je kind is en waar het behoefte aan heeft.
Het ene kind vindt een plek voor zichzelf heerlijk. Speelt er met vriendjes en vriendinnetjes. Het andere kind is het liefste bij jou in de buurt en is liever beneden.
Er zijn kinderen die een grote ruimte prettig vinden, de ander houdt juist van knus en geborgen.
Check dus waar je kind behoefte aan heeft voordat je zelf een indeling maakt. Creëer rust en geborgenheid Rust en geborgenheid zijn belangrijk in een kamer. Zeker voor gevoelige kinderen is dat fijn. Dit wil niet zeggen dat er niks in de kamer mag staan of dat deze helemaal wit moet zijn, juist niet. Met deze tips maak je er een fijne ruimte van die rust en geborgenheid geeft.
Gebruik kleur:
Alle kleuren behalve wit geven warmte en geborgenheid. Schilder de kamer rondom in kleur. Voorkom dat één muur een opvallende kleur heeft en de rest wit.
Natuurlijke materialen:
Natuurlijke materialen zijn van zichzelf rustig, zorgen voor een prettige sfeer en voelen fijn aan. Gebruik voor de kamer meubels van hout. Voor accessoires kun je denken aan wol, sisal, jutte en rotan.
Persoonlijke spullen:
Om te zorgen dat het echt de plek van je kind is, zijn persoonlijke spullen belangrijk. Vraag aan je kind waar het aan gehecht is en/of fijne herinneringen aan heeft. Laat je kind persoonlijke spullen kiezen die op de kamer komen.
Zo maak je een kamer knus
Hoe gezelliger de kamer, hoe prettiger je kind zich er voelt. De kamer van je kind maak je knus door hoeken/zones te creëren. Denk aan een zone slapen, spelen, bureau, relaxen. Ook kun je één of meerdere kleden op de grond leggen en de ruimte knus maken door bijvoorbeeld een room divider.
De beste ideeën komen van je kind zelf
Kinderen weten heel goed wat bij ze past en wat ze graag willen. Door je kind zelf een kamer te laten kiezen en te betrekken bij de indeling, past de kamer bij wie je kind is. Door loslaten en vertrouwen ontstaan de mooiste kamers.
Liefs,
Annemarie
Vind je het leuk om meer inspiratie op te doen? Check mijn Instagram account @jellinadetmar of lees mijn andere blogs op mijn website www.jellinadetmar.nl, je bent welkom!
Meer blogs,
Onze tuin is een bloeiende oase
Suppen en genieten van de natuur
Geen reactie's